Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Domowe przetwórstwo owocowe

Maszynowy rozdrabniacz do owoców.

Praktyczne urządzenie napędzane wiertarką elektryczną i służące do rozdrabniania owoców przed wytłaczaniem z nich soku. Rozdrabniacz z powodzeniem można stosować zarówno do owoców miękkich (winogron, aronia, porzeczki) jak też twardych (jabłka, gruszki).

Wykonany ze stali nierdzewnej, wałek na łożyskach kulkowych gwarantuje wysoką trwałość, niezawodność i komfort stosowania. Kulki z tworzywa sztucznego zamocowane na podstawie pełnią dwie funkcje: zabezpieczają przez nabijaniem się owoców oraz zabezpieczają dno naczynia przed uszkodzeniem przez nóż.

Jest to urządzenie mojego pomysłu i wykonania. We własnym gospodarstwie użytkuję już od kilku lat i bardzo dobrze się sprawuje.

 

Hydroprasa. Prasa do owoców z zasilaniem hydraulicznym (woda) lub pneumatycznym.

 

Dla wszystkich amatorów domowych przetworów, przedstawiam niezastapione urządzenie za pomocą którego, niemalże w każdych, domowych warunkach, można wytłoczyć na zimno sok z wielu gatunków owoców dostępnych na polskim rynku lub dojrzewających w naszych przydomowych sadach. Do tłoczenia soku oferuję bardzo praktyczną, prostą i wygodną w użytkowaniu prasę zasilaną wyłącznie wodą z kranu. Prasę można stosować w każdym gospodarstwie domowym, konieczny jest tylko dostęp do źródła wody o ciśnieniu min 3 atmosfery, ponieważ do napędu prasy potrzebna jest tylko bieżąca woda. Nie zajmuje dużo miejsca ani też nie jest kłopotliwa w użytkowaniu. Prasą można wyciskać soki z owoców zarówno miękkich, czyli winogron, porzeczek, agrestu, śliwek czy malin oraz twardych, czyli jabłka czy gruszki. I o ile owoce miękkie w zasadzie nie wymagają wstępnego rozdrabniania przed tłoczeniem – wystarczy je lekko ugnieść już bezpośrednio w koszu prasy np. tłuczkiem do ziemniaków, o tyle jabłka czy gruszki należy możliwie starannie rozdrobnić. Im dokładniej rozdrobnimy owoce przed tłoczeniem, tym więcej soku możemy uzyskać. Na przykład z 20 kg jabłek można wytłoczyć ok. 12 l soku.

{phocagallery view=category|categoryid=20|limitstart=0|limitcount=0}